sobota 20. září 2014

Jablečný koláč ze špaldové mouky


Málo platné, podzim je nadohled. Léto je nějak čím dál kratší, dovolené čím dál méně a než se člověk vrátí z krátkého výletku, jablka opadávají, zahrada volá o pomoc. Chce to systém, tak se tedy nejdříve vypořádáme s jablíčky. 
Jablečný koláč má tisíce variací. Hledáme ten nej, nej..., aby byl chutný, šťavnatý, vláčný i druhý den. Taky trochu jiný a hlavně - málo mouky, hodně jablíček a nepřehánět to s cukrem!
Originální recept předepisuje 150g cukru, já dávám 80g.  Recept jsem vytáhla ze své ručně psané kuchařky, kterou vedu už přes třicet let. Její první díl se rozpadává a jeví se  trochu "okousaně". Druhý díl je asi polovičního stáří, nicméně taky vypadá, jak když vypadne krávě z bachoru. Recepty v nich uvedené mají specifické názvy - např. Svatební koláče sousedky Markéty, Bábovka od tety kuchařky. Další specifikace není třeba, bezpečně se mi vybaví chuť a někdy i vůně výsledného produktu. Koláč dnešní je  - jak jinak - od maminky. A opět v upravené verzi, jablečná náplň se náramně hodí ke špaldové mouce. 

Těsto:

150 g másla
150 g třtinového cukru
1 vejce
600 g špaldové mouky
1 prášek do pečiva
2 dcl mléka
2 lžíce rumu
   
Náplň:

jablka (strouhaná;  čím víc, tím líp)
rozinky
skořice
strouhanka

Postup:
Množství surovin je určeno na velký plech. Do mísy nasypte mouku, cukr, prášek do pečiva, přidejte vejce, máslo, rum. Mléko přilévejte postupně, možná bude stačit 1,5 dcl. To záleží na druhu mouky. Každopádně výsledkem má být koule těsta, kterou rozválíte na dvě tenké placky o velikosti plechu.
První placku dáte na plech a vytáhnete pěkně do krajů, navrch přijde tlustá vrstva strouhaných jablek. Jablka posypte strouhankou (pokud nemají moc šťávy, můžete strouhanku vynechat, jde o zahušťění náplně). A už sypte rozinkami a skořicí. Teď vezměte druhou placku a přikryjte náplň. Horní placku potřete mlékem, upečením se pěkně zabarví. Koláč pečte na 180 stupňů, minimálně 30 minut. Test špejlí jistě znáte, tak ho použijte.


Ta šlehačka je pro zmlsanější jedince, fakt je, že koláč posune  o třídu výš. Hrozí však reálné nebezpečí, že nedokážete vstát od stolu, dokud nedojde buď koláč nebo šlehačka.

Přátelé, kamarádi, my si ten podzim užijeme!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat