sobota 5. března 2016

Mazanec kváskový ze špaldové mouky

Dobré ráno,
velikonoce za dveřmi, konečně taky budeme mít v pátek volno. Chtělo by to něco na oslavu, takže zkouším mazanec kváskový. Vsadila jsem na jistotu - recept je od echt pekařky Maškrtnice.
Včera jsem zadělala zároveň na chleba, když už tu troubu rozpálím, upeču i sekanou. Ráno tedy rovnou z postele k troubě, litinový plát a plech na zapaření šup do trouby. Cestou do koupelny jsem naplnila pračku. Logistická firma by mi mohla závidět. Do chvíle, než na mě promluvil můj muž a já štědře posypala ovesnou kaši paprikou (stojí hned vedle skořice). Chlebík doplatil na vysokou hydrataci, je mírně placatý, zato jak peříčko. Pohled na mazanec v troubě mě donutil uvařit si šálek kávy. Nelžu, po 10 minutách byl 2 cm vysoký a stále se rozjížděl. Ten pocit zoufalství....No a znáte to, najednou vyskočil a dělal, že jako vlastně o nic nejde. Jak chutná, to ještě nevím. Sekaná je taky hotová, stejně jako já! A to ještě není ani 10:00 hod.


Recept od Maškrtnice - upravený pro špaldovou mouku:

•    400 g kvásku ( lžíce kvásku, 200 g špaldové mouky  a 200 g vody - 8 hodin kvasit)
•    125 ml  mléka
•    620 g špaldové mouky (1/2 celozrnné špaldové, 1/2 špaldové)
•    200 g cukru třtinového (dávám 150 g, zato hodně rozinek a brusinek)
•    20 g vanilkového cukru
•    3 vejce
•    180 g másla
•    kůra z jednoho citronu
•    2 špetky soli
•    rozinky a brusinky namočit do rumu
•    mandle na posypání, vejce na potření před pečením

Příprava těsta:

Nejdříve smíchejte kvásek, mléko, mouku, cukr  a vejce.  Nechte hodinu přikryté odpočívat, pak přidejte sůl a vypracujte těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. Přidejte máslo, citronovou kůru, rozinky a brusinky.
Nechte kynout v přes noc v lednici, těsto pěkně zpevní. Kváskový mazanec moc nenakyne, tak žádný strach, dožene to v troubě. Ráno rozpalte troubu na  250 °C, na dno trouby dejte starý plech. Mazanec potřete vajíčkem,  posypte mandlemi a šup do trouby.  Na starý plech na dně trouby vylijte hrneček vařící vody. Pára dělá těstu moc dobře.  Po 10 minutách vytáhněte plech s vodou, snižte teplotu  na 180 °C . Pečte asi 40 až 50 minut. Špejlový test je stará vesta - píchnout, když je špejle po vytažení suchá, máte hotovo.
 
Pěkné velikonoční svátky!
 

Žádné komentáře:

Okomentovat