neděle 13. dubna 2014

Vdolky - jak to máme s masopustem


Tak dnes o vdolkách a masopustu - ten se mi k nim připletl.


Vdolky jsou jídlem staročeským, nemohu je odbýt jen jednoduchým receptem s pár obrázky. Vytáhla jsem několik starých kuchařek a už to vypadalo, že z psaní sejde. Čte se v těch knížkách nádherně. Kdepak e-book! Pro tu správou atmosféru potřebujete těžkou knížku se zažloutlými listy, občas slepenými moukou a umazanými kakaem. Jsou to knížky "dotýkané" a taky těžce získané.

Zajímavé je, že vdolky v nich jsou zmiňovány v souvislosti s masopustem a tučným jídlem. V mnoha receptech různě kolujících totiž nenajdete tuk. Ne tak v tom mém. Tam je tuku až kam. 
A protože letos vychází konec masopustu zrovna na tyto dny, půjčím si krátký úryvek od Marie Úlehlové - Tilschové a tentokrát jej k vdolkům dostanete všichni. Tak tedy:
"Masopust začíná po Třech králích, nejbujnější veselí a hodování nastává až v poslední tři dny před Popelcem nebo Škaredou středou, ve dny zvané bláznivé. Dříve se však slavívaly v masopustě i jiné dny. Mimo jiné i poslední čtvrtek masopustní, který se nazýval "tučný" nebo "tučák", to prý po Máří Magdaléně, která nevynikala štíhlostí." Zkrátím to: "Za starších dob začínalo hodování již v tento den, chasa mívala odpoledne prázdno (pozoruhodná tradice!) a dostala "tučné jídlo". Hospodyně tedy vařila i pekla maso, smažila koblihy i šišky a pekla vdolky a buchty. Na tučný čtvrtek měl totiž každý hodně jísti a píti, aby po celý rok byl při síle!" 
A taky se stínali kohouti, berani a krmníci. A to dost drsně, nakonec byly tyto popravy  v roce 1850 zakázány. Dochovaly se nám zabíjačky a ty domácí bývají spíš láskyplným rozloučením s pašíkem. Tedy z vlastní zkušenosti vím, že je nejlépe pašíka ráno navštívit, tak nějak to spolu probrat a pak povolat řezníka. Následně už nejde o "našeho pašíka", ale o lahodnou krmi!

Takže teď ty vdolky. Budete na ně potřebovat:




1 kg hladké mouky
1/2 l mléka (někdy stačí méně, podle mouky)
1/4 kg másla
2 vejce
2 kostky kvasnic 
2 kávové lžičky soli rovné
8 kostek cukru
mák na posypání


If you need a recipe for this traditional Czech  food  in English, I will be pleased to send it to you.


A jak na to. Do mísy dáte mouku, vejce, sůl. Do hrnečku nalijte 1/4 l mléka (nesmí být studené), přihoďte cukr a rozdrobte droždí. 




Až kvasnice vzejdou, tedy budou vypadat jako na obrázku vlevo, nalijte vše do mísy a míchejte.

 Nejlepším kamarádem je v tuhle chvíli dobrý robot. Je totiž nejen silný, ale taky hněte dostatečnou dobu a nebrblá u toho. To, co vidíte na obrázku vpravo, je základ na guláš - z vepřového masa a brambor. K němu se vdolky přikusují.




Taky přilévejte mléko, aby těsto bylo pěkně vláčné.












Těsto musí kynout minimálně hodinu, já ho přikryju utěrkou a čekám. Utěrka sama upozorní, kdy je hotovo, těsto ji krásně nadzvedne.


Jak vypadá vykynuté:









Pokud neumíte tvarovat vdolky, je to stejné jako buchty. Lžící odeberete těsto z mísy, zabalujete rukou uzlíček a v dlaních zakulatíte vdolek.






A rovnou je sázejte na plech. Potřete je mlékem, posolte a posypte mákem. 
Troubu rozehřejte tak na 180 stupňů a pečte. Já peču dva plechy najednou, trouba s ventilátorem to hravě zvládne.




Až vdolky zezlátnou, jsou hotové, můžete to zkusit i špejlí. 


Když budete chtít sladkou variantu, vynechte sůl a mák. Můžete je pak rozkrojit, mazat marmeládou, povidly a sypat strouhaným tvarohem.

Dobrou chuť!
Enjoy your meal!
Mahlzeit!
Bon appetit!









Žádné komentáře:

Okomentovat