sobota 19. dubna 2014

Máte chuť na kůzlečí?


Jestli se chystáte na velikonoce zbaštit kozlíka, mám pro vás několik obrázků:



KOZA DOMÁCÍ - HOLANDSKÁ ZAKRSLÁ 
(foto ze ZOO Ohrada Hluboká nad Vltavou)



Koza domácí -  holandská zakrslá pochází z Afriky  - nedejte se nachytat.  Teprve po dovozu do Holandska byla přejmenována ze západoafrické na holandskou. Je to 0,5 m mrňous. Asi by z ní moc masa nebylo, ale umí spásat louky a velké zahrady. U mě je to vítěz soutěže "Sekačka roku".
S tím vražděním koziček a beránků mám problém. A tak jsem vybrala miniatury. Tyhle by vážně "sežral" jen barbar.


Taky jsem mohla začít běžnou kozou:


KOZA BÍLÁ KRÁTKOSRSTÁ nebo prostě česká bílá koza Líza 
(za foto díky Sylvě do Plzně)


Ale upekli byste si ta kůzlata? I když  - je to maso skutečně dietní. Vezmeme - li v úvahu, že se živí jen mlékem a sem - tam trochou trávy, co už může být zdravějšího.
Proč se tedy na jaře poráží? Protože je jich hodně! Koza musí krmit mláďata a z mléka se vyrábí sýry! Na všechny by nezbylo. Když jsem se poprvé potkala s  kozím mlékem, vypila jsem sklenici tak říkajíc přímo od vemene. Člověk by občas měl zavřít oči a udělat to, co mu přijde v tu chvíli přirozené. A tak jsme se skamarádily - já, kozy, sýry a kozí mléko. Kozy jsou vybíravé, jen tak něco nesežerou, mají charakter. Jsou zvídavé a musí se na ně vlídně, jinak se urazí . Pod nevybíravým nátlakem nespolupracují a  klidně se pomstí. Jsou to jednoznačně osobnosti! Drobnou závadou na jejich chovu je kozel - tedy když se trefí ten správný čas, je to příšernej smrad.  Beru dobré i s tím špatným -  kozy jsou mé favoritky ve zvířecí říši!


KOZA HNĚDÁ KRÁTKOSRSTÁ
(za tyhle díky do Úsilného a klukům - 18. letým, kteří se o kozy starali, když byli majitelé na dovolené)


Žádné komentáře:

Okomentovat