neděle 11. května 2014

Staročeský tvarohový koláč

The Traditional Czech Cheesecake





Pokud máte chuť na něco sladkého, je lepší rychle najít dobrý recept a upéct třeba koláč. Proč? Protože v opačném případě budete tak dlouho myslet na sladké, dokud nezbaštíte celou čokoládu - to v lepším případě. V horším otevřete šuple a žádná kalorická bomba - tím myslím tyčinky TWIX, MARS, SNICKERS, které se vzaly bůhví odkud a už tam jsou opravdu dlouho - před vámi nezůstane bezpečná. Za normálních okolností bych to nedala ani svému nepříteli.
Tak tedy staročeský tvarohový koláč. Ten je tak "staročeský" asi jako já. Představa, že budu stát u válu a vykrajovat  kolečka z kynutého těsta, mě pravidelně dostávala do kolen. Mimochodem, jistě jste si všimli, že kulaté koláče mají široké okraje z těsta a náplně pomálu. Kdo by baštil těsto! A tak tedy peču koláč, který množstvím náplně spíš připomíná cheesecake. Možná se teď cítíte trochu podvedeni, říkáte si, slibuje staročeský koláč a nic. Není třeba se bát, pokud byste se opravdu chtěli pustit do něčeho z dob našich praprababiček, mám výborný recept. Domácí kuchařka od Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1837 je náš poklad.

Pro jistotu připojuji přepis

Koláče žloutkové
Vezmi 3 žejdlíky mouky na mísu, pokrájej do ní čtyři loty másla, dej do hrnečku osm žloutků, tři lžíce hustých kvasnic, tři lžíce tlučeného cukru, a malý žejdlík sladké smetany, dobře to zadělej a vypracuj jako ty bílkové (předcházející recept), trochu to osol a dej trochu květu do toho a nech kynout. Pak vezmi 28 lotů másla ve vodě dobře vypracovaného na vál, tak jak k máslovému těstu ho rozvaluj a překládej, udělej z něho kulatý koláč, a dej ho mezi dva cínové talíře do sklepa hodně ztuhnout. Když těsto vykyne, postav ho též do chladu, pak ho rozválej, máslo též, a polož na těsto, pak třikrát vždy přelož, a rozválej jako máslové těsto, pak s formičkami rozličné maličkosti z toho vypichuj, ulož na papír a pak na plech, pomaž rozkloktaným vejcetem, poklaď krájenými mandlemi, upeč, posyp cukrem a dej na stůl.

Vezmeme -li  v úvahu, že 1 lot másla je 16 gramů, potřebujeme téměř 0,5 kg másla,  k tomu smetana a 8 žloutků. Magdalena Dobromila Rettigová zřejmě pekla pro dřevorubce. Je jasné, že člověk dnešní - tedy "sedící", potřebuje lehčí verzi.

Staročeský tvarohový koláč

Budete potřebovat:

40 dkg špaldové mouky
200 ml mléka
1/2 kostky droždí
1 lžíce třtinového cukru
plátek másla tl. 0,5 cm
vanilkový lusk
špetku soli








Do hrnečku naliji vlažné mléko, přidám droždí a cukr. Počkám si, až vzejdou kvasnice. Do mísy nasypu mouku (ještě lépe přesátou), přidám sůl, máslo a vanikový cukr. Já mám rozříznutý vanilkový lusk ve skleničce s cukrem, takže pak stačí použít cukr už navoněný vanilkou. Do mouky přidám kvasnice s mlékem a vypracuji těsto (tedy robot Bonifác vypracuje, já dávám pozor). Těsto nechám asi 2 hodiny kynout.





Válečkem rozválím těsto na plát a přesunu na plech.



 Na náplň si připravím:

1 kg tvarohu
mléko dle potřeby
třtinový cukr
trochu rumu
2 vejce









Tvaroh nejraději nakupuji na trhu. Stejný jsme vyráběli doma s babičkou a dědou, měli totiž mlékárnu.  Ještě než hygienické předpisy převálcovaly obchod, pochutnávali jsme si na čerstvě vyrobeném tvarohu s cukrem nebo na husté smetaně. (Tady byl původně dlouhý odstavec o dědových kamnech, sraženém mléku v plátěných pytlech, o syrovátce - právě jsem to smazala, k vlastnímu receptu bych se vůbec nedostala).
Tvaroh v míse smíchám s mlékem, aby se lépe roztíral a přisypávám cukr. Teď je dobré ochutnávat, já dávám cukru opravdu málo. Rum jen přikápnu na navonění. Když jsem si jistá, že náplň je dobrá, přidám vejce a už neochutnávám. Salmonelu neriskuji.



V létě vyrábím marmelády na zimu, skleničky od jogurtů mají ideální velikost. Po otevření se obsah snadno spotřebuje, takže chemie není nutná.









Tvarohem potřu těsto a přidávám meruňkovou nebo višňovou marmeládu - to už jen lžičkou jako terčíky.








Do trouby rozehřáté na 170 stupňů strčím plech a peču. Jsem přesvědčena, že vůně pečeného koláče by měla být používána k léčebným účelům.
Pokud si uvaříte ještě dobrou kávu, udržíte v dnešní hektické době psychologa daleko od vašich dveří!

If you need a recipe for this traditional Czech  food  in English, I will be pleased to send it to you.





2 komentáře:

  1. Tak to vypadá opravdu lákavě ! Musím něco z těch receptů vyzkoušet :-)

    Libi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vyzkoušej, jen by to chtělo vlastní krávu. Tvarohu je třeba opravdu hodně.

      Vymazat