úterý 21. října 2014

Dýňová polévka - podzimní zahřívací

Dýňová polévka spolehlivě rozzáří každý podzimní den. I ten, kdy venku prší, šedivo se dá krájet a cáry mlhy se krajinou povalují stejně jako v pověstném Dartmooru. Tedy v oblasti blat na jihozápadě Anglie, kde se svého času proháněl pes  rodu Baskervillů.


Když jsem poprvé viděla v televizi Psa Baskervillského, nebo lépe - útržky tohoto syrového hororu - má fantazie se splašila a já několik nocí zírala do zelených očí obrovské bestie. Všimněte si, že oči byly zelené v éře černobílé televize.  Jestli chcete vidět opravdovou klasiku Sherlocka Holmese, podívejte se na adaptaci z roku 1959 od režiséra Terence Fishera.  Je to šedivé a hrůzostrašné, ponurá blata a vřesoviště tvoří perfektní kulisu pro mysteriózní vraždy. Mezi starými ruinami se s přicházející tmou pohybuje „šílené cosi“. Tomu říkám potrava pro dětskou dušičku!


Pusťte si film, nechte na sporáku bublat polévku a užijte si to.
Kromě filmu budete potřebovat:
1 dýni
2 cibule
3 mrkve
2 stroužky česneku
olivový olej
1 šlehačku
sůl, pepř, muškátový oříšek

Budete potřebovat taky velký hrnec. Čím větší, tím lepší. Nejdříve nakrájejte cibuli a opečte ji na olivovém oleji do sklovata. (Sklovato je plně výstižné slovo pravděpodobně se vyskytující v oficiálním „slovaři“ českém.) Přihoďte nakrájenou dýni a mrkev, česnek, sůl pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. 






Tady vidíte, že to s krájením na kousky nijak nepřeháním. Je to zbytečné, dýně je uvařená za chvilku. 







Pak to všechno zalijte vodou. Je možné použít zeleninový nebo masový vývar. Já to nedělám, protože příprava dobrého vývaru je záležitostí jednoho odpoledne. Kupovat vývar je východiskem z nouze, to nemusím vařit doma. Mohla bych si připravit několik porcí a zamrazit je, ale to bych po sobě chtěla příliš. Nebojte se, bude to výborné i z vody.  Vlastně už jsme téměř u konce. Využijte chvilku, kdy bestie trhá dalšího Baskervilla a rozmixujte uvařenou směs. Jednak neuvidíte krvácející oběť a taky přes mixér neuslyšíte příšerné vytí psa. Do téměř hotové polévky zamíchejte šlehačku nebo smetanu a už ji nevařte. Teď přichází fáze dolaďování té správné chuti, podle chuti můžete přidat sůl, pepř i muškátový oříšek.
A ještě můžete přidat krutony. Já se podívám doma po starším chlebu, nakrájím ho na kostičky a opeču v troubě na sucho. 
Tak a můžeme servírovat, padouch je odhalen, bestie zpacifikována, Sherlock Holmes s nepatrnou pomocí svého přítele Watsona vítězí. My vítězíme taky, neboť jsme si právě připravili špičkovou a taky zdravou baštu.

Žádné komentáře:

Okomentovat