Dýňová polévka spolehlivě rozzáří každý podzimní den. I ten, kdy venku prší, šedivo se dá krájet a cáry mlhy se krajinou povalují stejně jako v pověstném Dartmooru. Tedy v oblasti blat na jihozápadě Anglie, kde se svého času proháněl pes rodu Baskervillů.
Když jsem poprvé viděla
v televizi Psa Baskervillského, nebo lépe - útržky tohoto syrového hororu
- má fantazie se splašila a já několik
nocí zírala do zelených očí obrovské bestie. Všimněte si, že oči byly zelené
v éře černobílé televize. Jestli
chcete vidět opravdovou klasiku Sherlocka Holmese, podívejte se na adaptaci
z roku 1959 od režiséra Terence Fishera.
Je to šedivé a hrůzostrašné, ponurá blata a vřesoviště tvoří perfektní
kulisu pro mysteriózní vraždy. Mezi starými ruinami se s přicházející tmou
pohybuje „šílené cosi“. Tomu říkám potrava pro dětskou dušičku!
Pusťte si film, nechte na sporáku bublat polévku a užijte si
to.
Kromě filmu budete potřebovat:
1 dýni
2 cibule
3 mrkve
2 stroužky česneku
olivový olej
1 šlehačku
sůl, pepř, muškátový oříšek
Budete potřebovat taky velký hrnec. Čím větší, tím lepší.
Nejdříve nakrájejte cibuli a opečte ji na olivovém oleji do sklovata. (Sklovato
je plně výstižné slovo pravděpodobně se vyskytující v oficiálním „slovaři“
českém.) Přihoďte nakrájenou dýni a mrkev, česnek, sůl pepř a nastrouhaný
muškátový oříšek.
Tady vidíte, že to s krájením na kousky nijak nepřeháním. Je to zbytečné, dýně je uvařená za chvilku.
Pak to všechno zalijte vodou. Je možné použít zeleninový nebo
masový vývar. Já to nedělám, protože příprava dobrého vývaru je záležitostí
jednoho odpoledne. Kupovat vývar je východiskem z nouze, to nemusím vařit
doma. Mohla bych si připravit několik porcí a zamrazit je, ale to bych po sobě
chtěla příliš. Nebojte se, bude to výborné i z vody. Vlastně už jsme téměř u konce. Využijte
chvilku, kdy bestie trhá dalšího Baskervilla a rozmixujte uvařenou směs. Jednak
neuvidíte krvácející oběť a taky přes mixér neuslyšíte příšerné vytí psa. Do
téměř hotové polévky zamíchejte šlehačku nebo smetanu a už ji nevařte. Teď
přichází fáze dolaďování té správné chuti, podle chuti můžete přidat sůl, pepř
i muškátový oříšek.
A ještě můžete přidat krutony. Já se podívám doma po starším
chlebu, nakrájím ho na kostičky a opeču v troubě na sucho.
Tak a můžeme servírovat, padouch je odhalen, bestie zpacifikována, Sherlock Holmes s nepatrnou pomocí svého přítele Watsona vítězí. My vítězíme taky, neboť jsme si právě připravili špičkovou a taky zdravou baštu.
Žádné komentáře:
Okomentovat