Velmi oblíbenou záležitostí v době mých školních let bývaly exkurze do cukrovaru.
Když už vzpomínám, musím přidat fotografii pro pamětníky. Cukrovar patřil
mezi nejmodernější zařízení v zemi. V kritickém roce 2006 byl ve
vlastnictví britsko – francouzské společnosti.
Řetězec kalamitních událostí začal dovozem levného třtinového cukru ze zámoří na evropský trh, pokračoval snížením kvót na výrobu cukru v zemích Evropské uniea následným prodejem kvót výše uvedenou společností do Bruselu. Na konci řetězce můžeme vidět závod srovnaný se zemí.
Do východních Čech se dostanu párkrát do roka. Minulý víkend jsme
si krátili cestu propojkou mezi vesnicemi Kunčí - Orel - Kočí. Nevěřila jsem
vlastním očím! Typické hromady řepy lemovaly okraje polí. Rázem jsem se vrátila
25 let zpátky. Netřeba si zoufat, zase máme řepánky.
Teď ještě recept na ty naše:
Těsto
1 kg mouky špaldové celozrnné
2 kostky droždí
10 dkg cukru
0,6 l mléka (dle mouky i víc)
10 dkg másla
1 vejce
1 rovnou lžičku soli
Náplň
2 cukrové řepy
15 dkg máku
mléko
strouhaný perník
2 lžičky skořice
5 ks hřebíčku
2 lžíce rumu
cukr
Postup
Příprava těsta je jednoduchá. Do hrnečku dáme trochu mléka, cukru,
droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, přidáme
vejce, máslo,sůl a kvásek. Mícháme a postupně doléváme mléko tak, aby těsto
bylo vláčné. Těsto necháme kynout a zatím si připravíme náplň.
Cukrovou řepu oškrábeme, nastrouháme a uvaříme doměkka. Mletý mák
svaříme v mléce, přidáme strouhaný perník, koření a rum. Po vychladnutí
smícháme řepu s mákem. A jsme ve fázi ochutnávání. Ochutnávejte a podle vlastní
chuti přidávejte cukr.
Máme náplň i těsto. Teď budeme potřebovat vál, na kterém těsto
rozválíme a rádýlkem rozdělíme na čtverce.
Na každý čtverec dejte co nejvíc náplně a buchtu zabalte.
Ještě před pečením vezměte mašlovačku a pěkně každou buchtu potřete rozpuštěným máslem.
Odvděčí se vám zlatavou barvou.
Buchtičky mají nezaměnitelnou chuť a hlavně čarovnou moc. Kdo je ochutná, bude už každý podzim pátrat po řepě.
A jaké z toho plyne poučení?
Žádné komentáře:
Okomentovat