sobota 13. prosince 2014

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Vanilkové rohlíčky peču na vánoce každý rok, je to základ. Dlouho jsem hledala ten správný recept, propekla  jsem se nekonečným množstvím variací. Znáte to, některé chutnají skvěle, ale roztékají se na plechu. Další jsou tak sladké, že následné obalení v další porci cukru, byť vanilkového, nepřichází v úvahu. Závislost na cukru si dnes vypěstujete velmi snadno, je i v kečupu. Velmi zajímavé jsou výsledky pokusů na hlodavcích, kterým byl náhle přerušen přísun cukru. Myši vykazovaly příznaky lehké abstinence jako je cvakání zubů, kvílení a úzkost. Až zase budete držet cukr v ruce, sypte s rozvahou, kdo by chtěl kvílet, až rohlíčky dojdou. 

Tady je recept na ty moje:

380 g mouky hladké celozrnné (pšeničné nebo špaldové)
50 g cukru moučka
125 g vlašských ořechů
250 g másla
2 žloutky
vanilkový cukr, citronová kůra a lžíce rumu

na obalení: cukr moučka smíchaný s vanilkovým


Postup:

Můj věrný služebník Bonifác stále pracuje. Stačí nasypat všechny ingredience do mísy a robůtek sám vypracuje těsto. Určitě v lepší kvalitě, než bych to zvládla já. Těsto musí trošku odpočívat, nejlepší je strčit ho do lednice a péct druhý den.

Těsto se nedrobí, rohlíčky drží tvar.










Tady jsou připravené na plechu, peču je při 170 °C.

 











Horké rohlíčky obaluji v moučkovém cukru s vanilkou. Jsou vánoce, nešetřete a kupte si vanilkový lusk, je to jiný chuťový level. 

Žádné komentáře:

Okomentovat