úterý 16. prosince 2014

Pracinky


Říkám si, proč psát o něčem tak jednoduchém a je vůbec možné dát tomu nějaký příběh? A pak přijde babička a hlásí, že místní Sokolky mají problém s vyklápěním pracinek. Prý hlavně nevymývat formičky vodou! Předpokládám, že v jejich receptu je nějaká chyba. Sázím na špatný poměr tuku a mouky. Otvírám moji ručně psanou kuchařku a všem, kdo bojují s vyklápěním, posílám ověřený recept. Abychom si rozuměli, pracinky z východních Čech rovná se pracny nebo medvědí tlapky v jiných krajích.





K pečení pracinek potřebujeme hlavně formičky. Tyhle jsou třicet let staré. 









Dobře se to pamatuje, protože byly součástí svatebního daru – dostali jsme obrovskou krabici plechu. Vyvdala jsem příbuzného z továrny na plechové vybavení kuchyně. A tak jsme dostali formičky, formy na dorty všech tvarů, cedníky celé výrobní řady, struhadla, kráječe na sýry (produkt zřejmě určený na vývoz), kráječ a pařák na knedlíky, naběračky, šlehače, lis na brambory. V osmdesátých letech socialistické hospodářství mlelo z posledního. Neškodí si připomenout, že výpadky výroby čehokoliv nebyly žádnou vzácností. A tak mě krabice plechu nadchla. Stejně jako sada talířů z karlovarské porcelánky od příbuzenstva z mé strany. Talíře měly totiž úplně jiný vzor, než běžně dostupné sady v obchodě. (Byly dvě! Jedna se zeleným lemováním a jedna s červeným). Po roce 1989 jsme jeli poprvé do Vídně. Šok, který jsem zažila na Mariahilferstrasse, při pohledu do výlohy s porcelánem, je nezapomenutelný. Stačil jeden pohled a věděla jsem, kde je celá naše země....
Zpátky k pracinkám. Podle následujícího receptu se peče v naší rodině velmi, velmi dlouho, určitě přes padesát let.

Na těsto budete potřebovat:

1 kg hladké mouky
0,5 kg másla
40 dkg cukru moučka
28 dkg vlašských ořechů
2 vejce
kakao (přisypávám, až je těsto tmavé)
2 lžičky skořice
24 ks hřebíčků (rozdrcené v hmoždíři)
citronová kůra, vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, 2 lžíce rumu

Postup

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a dáme ho do lednice na den odpočinout. Druhý den nalákáme do kuchyně každého, kdo je ochotný formičky plnit, hlídat troubu, vyklápět, rovnat na talíře, cukrovat ještě teplé a taky ochutnávat. Jak říkám, je to ideální cukroví na dobu adventu, dostanete všechny k jednomu stolu.




Tady vidíte, jak se do přípravy českých pracinek zapojila návštěva z Tchajwanu.
Happy New Year, Yu Ju Lin!







Pracinky peču v troubě na 170oC. Nechám je pár hodin vydýchat na stole a šup s nimi do krabice.  Potřebují uležet na bezpečném místě 2-3 týdny.
Pokud při namátkové kontrole zjistíte zřetelné úbytky, místo není tak bezpečné, jak jste si mysleli!

Žádné komentáře:

Okomentovat