Říkám si, proč psát o něčem tak
jednoduchém a je vůbec možné dát tomu nějaký příběh? A pak přijde babička a
hlásí, že místní Sokolky mají problém s vyklápěním pracinek. Prý hlavně
nevymývat formičky vodou! Předpokládám, že v jejich receptu je nějaká
chyba. Sázím na špatný poměr tuku a mouky. Otvírám moji ručně psanou kuchařku a
všem, kdo bojují s vyklápěním, posílám ověřený recept. Abychom si
rozuměli, pracinky z východních Čech rovná se pracny nebo medvědí tlapky
v jiných krajích.
K pečení pracinek potřebujeme
hlavně formičky. Tyhle jsou třicet let staré.
Dobře se to pamatuje, protože byly součástí svatebního daru – dostali jsme obrovskou krabici plechu. Vyvdala jsem příbuzného z továrny na plechové vybavení kuchyně. A tak jsme dostali formičky, formy na dorty všech tvarů, cedníky celé výrobní řady, struhadla, kráječe na sýry (produkt zřejmě určený na vývoz), kráječ a pařák na knedlíky, naběračky, šlehače, lis na brambory. V osmdesátých letech socialistické hospodářství mlelo z posledního. Neškodí si připomenout, že výpadky výroby čehokoliv nebyly žádnou vzácností. A tak mě krabice plechu nadchla. Stejně jako sada talířů z karlovarské porcelánky od příbuzenstva z mé strany. Talíře měly totiž úplně jiný vzor, než běžně dostupné sady v obchodě. (Byly dvě! Jedna se zeleným lemováním a jedna s červeným). Po roce 1989 jsme jeli poprvé do Vídně. Šok, který jsem zažila na Mariahilferstrasse, při pohledu do výlohy s porcelánem, je nezapomenutelný. Stačil jeden pohled a věděla jsem, kde je celá naše země....
Zpátky k pracinkám. Podle následujícího receptu se peče
v naší rodině velmi, velmi dlouho, určitě přes padesát let.
Na těsto budete potřebovat:
1 kg hladké mouky
0,5 kg másla
40 dkg cukru moučka
28 dkg vlašských ořechů
2 vejce
kakao (přisypávám, až je těsto tmavé)
2 lžičky skořice
24 ks hřebíčků (rozdrcené v hmoždíři)
citronová kůra, vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, 2 lžíce
rumu
Postup
Ze všech ingrediencí vypracujeme
těsto a dáme ho do lednice na den odpočinout. Druhý den nalákáme do kuchyně
každého, kdo je ochotný formičky plnit, hlídat troubu, vyklápět, rovnat na
talíře, cukrovat ještě teplé a taky ochutnávat. Jak říkám, je to ideální
cukroví na dobu adventu, dostanete všechny k jednomu stolu.
Tady vidíte, jak se do přípravy českých pracinek zapojila návštěva z Tchajwanu.
Happy New Year, Yu Ju Lin!
Tady vidíte, jak se do přípravy českých pracinek zapojila návštěva z Tchajwanu.
Happy New Year, Yu Ju Lin!
Pracinky peču v troubě na 170oC. Nechám je pár hodin vydýchat na stole a šup s nimi do krabice. Potřebují uležet na bezpečném místě 2-3 týdny.
Pokud při namátkové kontrole zjistíte zřetelné úbytky, místo není tak bezpečné, jak jste si mysleli!
Žádné komentáře:
Okomentovat