čtvrtek 26. března 2015

Velikonoční beránek piškotový





Mám ráda velikonoce – symbolizují konec zimy, nový začátek.

Zima ve městě v kombinaci se současným pracovním stylem není nic, co by mě mohlo nadchnout. V zimě má totiž člověk odpočívat a nabírat síly, aby se mohl na jaře pustit do práce. Jaro, léto, podzim  - to bývalo dostatečně dlouhé období k zajištění potravy a přežití další zimy. Někde v průběhu vývoje člověka se stala technologická chyba. Člověk doby moderní musí pracovat celý rok, často i v noci. Aby na to viděl, vynalezl elektrické osvětlení. Vzápětí zjistil, že čas je nutné posunovat a ušetřit tak platby za osvětlení pracovního procesu. Vynalezl automobil, aby mohl být flexibilní a trávit v něm mnoho hodin při přesunech na místo pracoviště. Postupně přidal telefony přenosné, aby byl neustále na příjmu. Vynalezl počítač, potažmo celodenní zírání do obrazovek. Zkonstruoval automatické linky k výrobě čehokoliv.  A stejně to časově nezvládá!!!! Takže v zimě žádné leženíčko, žádné zpomalení rytmu, pěkně přitlačit na pilu. Je totiž čas statistických výkazů a uzávěrek. Koneckonců, farmaceutická lobby si mne ručičky, neboť padlých je mnoho!
Takové pečení beránka je vlastně léčebná terapie. Zamícháte, upečete a máte beránka jako živého. Potřebujete především formu. 
Já mám dvě kameninové – dostaly se ke mně putováním v rodině a tak se snažím je střídat. Chybí mi hnědá litinová mé babičky. Pevně doufám, že žije svým vlastním životem a někdo v ní peče!









Tady máme základní suroviny:

30 dkg polohrubé mouky
1/3 kypřícího prášku do pečiva
30 dkg cukru krystal
5 vajec
10 lžic horké vody

Pracovní postup:
Nejdříve utřeme žloutky s cukrem. Pak postupně přisypáváme mouku s kypřícím práškem a pořád mícháme. Přidáme 10 lžic horké vody. 
V druhé míse ušleháme pevný sníh z bílků, který jen lehce zamícháme do těsta.













Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. 













Pečeme na 180o C asi 20 minut. 











V této fázi odklopím zadní díl formy a beránka dopeču, tvar už udrží. Špejlí propíchnu beránka v místě čumáčku – tam je forma nejhlubší. Když vytáhnu suchou špejli, je hotovo.  
Beránka nechám ve formě vychladnout a pak ho vyklopím. 










Beránka je třeba vyparádit, tady se nabízí široké pole pro všechny kreativní dušičky. Máslový krém se hodí na pěkně chundelatý kožíšek. Pro dokonalé vlnky potřebujete  cukrářský sáček a můžete si hrát.  Jen tak posypaný cukrem vypadá taky bezvadně. Rozinky napíchnuté na párátkách nám poslouží jak oči. Ještě je třeba červená mašlička, v ideálním případě s malým zvonečkem.

Pokud se vám zdá samotný piškot suchý, není to zdání, ale skutečnost. Zato je ideální pro přepravu, našeho piškoťáka si většinou někdo odveze. A nebojte se, je velmi chutný. Zejména, když každý kousek na talířku ozdobíte šlehačkou a přidáte plátky čerstvého ovoce.


Veselé velikonoce Vám všem!

Žádné komentáře:

Okomentovat