Mám
ráda velikonoce – symbolizují konec zimy, nový začátek.
Zima
ve městě v kombinaci se současným pracovním stylem není nic, co by mě
mohlo nadchnout. V zimě má totiž člověk odpočívat a nabírat síly, aby se
mohl na jaře pustit do práce. Jaro, léto, podzim - to bývalo dostatečně
dlouhé období k zajištění potravy a přežití další zimy. Někde
v průběhu vývoje člověka se stala technologická chyba. Člověk doby moderní
musí pracovat celý rok, často i v noci. Aby na to viděl, vynalezl
elektrické osvětlení. Vzápětí zjistil, že čas je nutné posunovat a ušetřit
tak platby za osvětlení pracovního procesu. Vynalezl automobil, aby mohl být
flexibilní a trávit v něm mnoho hodin při přesunech na místo pracoviště. Postupně
přidal telefony přenosné, aby byl neustále na příjmu. Vynalezl počítač, potažmo
celodenní zírání do obrazovek. Zkonstruoval automatické linky k výrobě
čehokoliv. A stejně to časově nezvládá!!!!
Takže v zimě žádné leženíčko, žádné zpomalení rytmu, pěkně přitlačit na
pilu. Je totiž čas statistických výkazů a uzávěrek. Koneckonců, farmaceutická
lobby si mne ručičky, neboť padlých je mnoho!
Takové pečení beránka je vlastně léčebná terapie. Zamícháte, upečete a máte beránka jako živého. Potřebujete především formu.
Takové pečení beránka je vlastně léčebná terapie. Zamícháte, upečete a máte beránka jako živého. Potřebujete především formu.
Já mám dvě kameninové – dostaly se
ke mně putováním v rodině a tak se snažím je střídat. Chybí mi hnědá
litinová mé babičky. Pevně doufám, že žije svým vlastním životem a někdo v ní peče!
30 dkg polohrubé
mouky
1/3 kypřícího
prášku do pečiva
30 dkg cukru krystal
5 vajec
10 lžic horké
vody
Pracovní postup:
Nejdříve
utřeme žloutky s cukrem. Pak postupně přisypáváme mouku s kypřícím práškem
a pořád mícháme. Přidáme 10 lžic horké vody.
V druhé míse ušleháme pevný sníh z bílků, který jen lehce zamícháme do těsta.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy.
Pečeme na 180o C asi 20 minut.
V této fázi odklopím zadní díl formy a beránka dopeču, tvar už udrží. Špejlí propíchnu beránka v místě čumáčku – tam je forma nejhlubší. Když vytáhnu suchou špejli, je hotovo.
Beránka nechám ve formě vychladnout a pak ho vyklopím.
V druhé míse ušleháme pevný sníh z bílků, který jen lehce zamícháme do těsta.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy.
Pečeme na 180o C asi 20 minut.
V této fázi odklopím zadní díl formy a beránka dopeču, tvar už udrží. Špejlí propíchnu beránka v místě čumáčku – tam je forma nejhlubší. Když vytáhnu suchou špejli, je hotovo.
Beránka nechám ve formě vychladnout a pak ho vyklopím.
Beránka je třeba vyparádit, tady se nabízí široké pole pro všechny kreativní dušičky. Máslový krém se hodí na pěkně chundelatý kožíšek. Pro dokonalé vlnky potřebujete cukrářský sáček a můžete si hrát. Jen tak posypaný cukrem vypadá taky bezvadně. Rozinky napíchnuté na párátkách nám poslouží jak oči. Ještě je třeba červená mašlička, v ideálním případě s malým zvonečkem.
Pokud
se vám zdá samotný piškot suchý, není to zdání, ale skutečnost. Zato je ideální
pro přepravu, našeho piškoťáka si většinou někdo odveze. A nebojte se, je velmi chutný. Zejména,
když každý kousek na talířku ozdobíte šlehačkou a přidáte plátky čerstvého
ovoce.
Veselé
velikonoce Vám všem!
Žádné komentáře:
Okomentovat