sobota 9. dubna 2016

Pečení chleba v "římském hrnci" za pár korun



 
Na cestě za poznáváním chleba jsem se potkala s „římským hrncem“. Byl to hrnec atypický, ale viditelně funkční. Ráda bych poděkovala autorovi nápadu. Bohužel, co se najde v internetovém světě jednou, nemusí se už najít napodruhé. Tak jsem se pustila do realizace zdánlivě "praštěného" díla. Nakoupila jsem v prodejně pro zahrádkáře nový květináč a podmisku. Zkonstruovala jsem "římský hrnec" a upekla chleba. Je to klasika - mix mouky špaldové, žitné a pšeničné, rozmarýn, jogurt... a mother dough – 1,2 kg.
Nabízím tady osvědčený recept na základní kváskový chléb.
Budete potřebovat:
  - rozkvasit kvásek 9 - 12 hodin předem: 2 lžíce kvásku + 180 mg žitné mouky chlebové + 200 ml vody
 - ráno přidejte 540g mouky chlebové pšeničné + 300 ml vody + kmín dle chuti. Nechte pracovat nějaký stroj nebo se pořádně opřete do vařečky.
 - 30 minut nechte těsto odpočívat, pak přidejte 3 lžičky soli, znovu zamíchat
 - 1 hodinu nechte kynout přikryté v míse
 - stočte bochníček a hurá s ním do ošatky kynout (někdy 2 hodiny, někdy přes noc v lednici)
 - pokud nemáte římský hrnec, rozpalte troubu minimálně na 250 stupňů i s pečícím plechem
 - bochník vyklopte na pečící papír s podložkou a šup do trouby
Berte na vědomí, že toto je jen základní popis a je třeba problematiku řádně nastudovat, než se pustíte do pečení kváskového chleba.









Zpátky k mému pokusu. Tady je můj římský hrnec!








Předkládám vyhodnocení experimentu:
1. Pozitiva
- vstupní náklady - květináč 68 Kč, miska podobně
- chleba se vkládá do studené trouby – výhoda zvláště pro ty, kteří trpí na trvalé popáleniny
- nádoba namočená v teplé vodě dává chlebu ještě trochu času na dokynutí v troubě
- žádné zapařování trouby
- placáky se nekonají, tvar je dán velikostí misky
- chleba je opravdu vláčný


2. Negativa
- člověk do hrnce nevidí – problém pro toho, kdo je zvyklý sledovat pečení v přímém přenosu;
- nařezávání se nepovedlo – vzor téměř neviditelný – spíš jen kosmetická záležitost
- velikost chleba je dána velikostí květináče
- pečící papír vytvoří na bocích nepravidelné záhyby, možná jde péct i bez něj
Původní návrh „hrnce“ byl doplněn o kovový knoflík (nábytkovou úchytku). Až uvidím nějaký pěkný, květináč vylepším. Zatím jsem odtokový otvor v květináči překryla přeloženým alobalem.
- Závěr: budu používat pro vysoce hydratované chleby nebo do něj zasadím kytky.

A nesmím zapomenout na to nejdůležitější. Pekaři totiž posuzují chleba mimo jiné podle střídky!

3 komentáře:

  1. Tak teď me vazne mrzi, ze jsem za svůj original římský hrnec dala takovou spoustu peněz. Tento by mi bohaté stačil. Děkuji i za návod, článek mi hodne pomohl. Nevěděla jsem, jak se v něm pece, protoze před tím jsem pekla ve skle a ta se musí předem poradně rozehřát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se vám návod hodil. Pekáč z jenského skla mi už 2x prasknul, tak hledám alternativy. Ať se vám dobře peče!

      Vymazat
  2. Dobrý den,ještě stále pečete ve svém římském hrnci?Ráda bych se zeptala jak to máte vychytané s teplotami u pečení chleba.Děkuju za odpověď Zdenča

    OdpovědětVymazat