A máme tady cuketové období! Období, kdy vyrazím na zahradu a vracím se
s cuketou. Tedy s tou největší. Menší ještě chvíli počkají. První týden
vás to těší: zelenina roste a je stále k dispozici. Jídelníček se odlehčí,
cuketu můžete nastrouhat do salátů a zapékat. Další týden se pustíte do vytváření zásob
na zimu. Cukety chytře číhají. Ve chvíli, kdy vám dojde inspirace, se nadechnou
k rozletu. Nabírají na plodnosti a vy se bojíte přiblížit. Já prchám k internetu.
Už samotné zjištění, že nás – zavalených cuketami - je víc, je úlevné. Hledám nové recepty. Na
oplátku se mohu podělit o ty moje. Netvrdím, že jsou originální nebo snad
průlomové – ze zeleniny prase neuděláte. Zato jsou jednoduché a prověřené. Jestli
si chcete pochutnat a knedlíky vás do extáze nepřivedou, můžete zkusit plněné
cukety. Nemusíte trávit hodiny u plotny, připravíte je raz dva a pečou se samy.
Na plněné cukety budete potřebovat:
jáhly
rajčata
parmezán
sůl, bazalka, rozmarýn
Jáhly vyžadují trochu delší čas na přípravu, takže jimi začínám. Nasypu
je do rendlíku a spařím horkou vodou, nechám chvíli stát a vodu vyliji. Postup
opakuji ještě dvakrát. Jáhly by byly jinak hořké. Nakonec je zaliji vodou a dám
vařit. Když jsou uvařené, osolím je a ochutím třeba bazalkou nebo provensálským
kořením.Tady je místo pro experimenty, zkoušela jsem přidat i nadrobno
nasekanou pálivou papričku a nemá to chybu!
Čerstvá rajčata jsou nahraditelná rajčaty konzervovanými. Pro případy nouze občas přeplním spižírnu osvědčenými produkty.
Pokud vypěstujete cuketu běžné délky 0,5 m, nezoufejte. Stačí ji
rozpůlit a následně půlky rozčtvrtit – tedy po délce. Jednotlivé díly mírně
vydlabete tak, aby vznikly lodičky a můžete plnit. Lodičky narovnám na plech,
na každou navrstvím jáhly, pokladu je plátky rajčat a zasypu sýrem. Nejlepší je
parmezán, výborný je taky Hermelín se zeleným pepřem. Cukety pošplíchnu
olivovým olejem a zasypu rozmarýnem. Nepodlévám, cuketa sama pustí vodu.
Tady máme téměř hotovo, stačí upéct a zbaštit!
Plech
dávám do trouby zakrytý – třeba alobalem. Peču na 175 stupňů, 30 minut i déle.
Záleží, jak je cuketa masivní. Na závěr sejmu alobal a peču cuketky pár minut odkryté, aby sýr
vytvořil zlatavou krustičku.
Jednoduchá rada nakonec:
Pokud máte alespoň truhlík na balkóně, vypěstujte si vlastní bylinky. Chuť
čerstvé bazalky a rozmarýnu je nezaměnitelná. Já vím, muškáty jsou hezčí, ale
to ARÓMA !!! Přiláká vám do kuchyně i zarytého masožravce.
Žádné komentáře:
Okomentovat