úterý 19. srpna 2014

Plněné cukety

A máme tady cuketové období! Období, kdy vyrazím na zahradu a vracím se s cuketou. Tedy s tou největší. Menší ještě chvíli počkají. První týden vás to těší: zelenina roste a je stále k dispozici. Jídelníček se odlehčí, cuketu můžete nastrouhat do salátů a zapékat. Další týden se pustíte do vytváření zásob na zimu. Cukety chytře číhají. Ve chvíli, kdy vám dojde inspirace, se nadechnou k rozletu. Nabírají na plodnosti a vy se bojíte přiblížit. Já prchám k internetu. Už samotné zjištění, že nás – zavalených cuketami -  je víc, je úlevné. Hledám nové recepty. Na oplátku se mohu podělit o ty moje.  Netvrdím, že jsou originální nebo snad průlomové – ze zeleniny prase neuděláte. Zato jsou jednoduché a prověřené. Jestli si chcete pochutnat a knedlíky vás do extáze nepřivedou, můžete zkusit plněné cukety. Nemusíte trávit hodiny u plotny, připravíte je raz dva a pečou se samy.

Na plněné cukety budete potřebovat:

cuketky malé

jáhly
rajčata
parmezán
sůl, bazalka, rozmarýn

Jáhly vyžadují trochu delší čas na přípravu, takže jimi začínám. Nasypu je do rendlíku a spařím horkou vodou, nechám chvíli stát a vodu vyliji. Postup opakuji ještě dvakrát. Jáhly by byly jinak hořké. Nakonec je zaliji vodou a dám vařit. Když jsou uvařené, osolím je a ochutím třeba bazalkou nebo provensálským kořením.Tady je místo pro experimenty, zkoušela jsem přidat i nadrobno nasekanou pálivou papričku a nemá to chybu!
Čerstvá rajčata jsou nahraditelná rajčaty konzervovanými. Pro případy nouze občas přeplním spižírnu osvědčenými produkty. 






Pokud vypěstujete cuketu běžné délky 0,5 m, nezoufejte. Stačí ji rozpůlit a následně půlky rozčtvrtit – tedy po délce. Jednotlivé díly mírně vydlabete tak, aby vznikly lodičky a můžete plnit. Lodičky narovnám na plech, na každou navrstvím jáhly, pokladu je plátky rajčat a zasypu sýrem. Nejlepší je parmezán, výborný je taky Hermelín se zeleným pepřem. Cukety pošplíchnu olivovým olejem a zasypu rozmarýnem. Nepodlévám, cuketa sama pustí vodu. 

Tady máme téměř hotovo, stačí upéct a zbaštit!








Plech dávám do trouby zakrytý – třeba alobalem. Peču na 175 stupňů, 30 minut i déle. Záleží, jak je cuketa masivní. Na závěr sejmu alobal  a peču cuketky pár minut odkryté, aby sýr vytvořil zlatavou krustičku.
Jednoduchá rada nakonec:
Pokud máte alespoň truhlík na balkóně, vypěstujte si vlastní bylinky. Chuť čerstvé bazalky a rozmarýnu je nezaměnitelná. Já vím, muškáty jsou hezčí, ale to ARÓMA !!! Přiláká vám do kuchyně i zarytého masožravce.

Žádné komentáře:

Okomentovat