středa 22. října 2014

Kandovaná dýně - domácí výroba

Letos se nám dýně opravdu vyvedly. První plody jsme sklízeli v červnu, poslední minulý týden.  Může to být tak čtyři roky, co jsem začala experimentovat se semínky. Každé jaro zaseju několik odrůd a těším se, jak si pochutnáme na tak vychvalované máslové dýni. Taky špagetová dýně mě láká, chtěla bych ochutnat zeleninové špagety. Vždycky vyroste odrůda Gigant a několik kříženců, které nelze identifikovat. Hledala jsem rady u zkušenějších a jejich doporučení jsou vcelku jasná. Jeden druh dýně, pak vzdálenost 200 m a teprve následně můžu zasít jiný druh. Problém je zřejmě ve sprašování květů. Vzhledem k velikosti naší zahrádky je tato rada nepoužitelná. To už bych byla u sousedů. Pravděpodobně to příští rok zase zkusím.
Kandování ovoce a zeleniny je v domácích podmínkách docela snadné. Jen to chce trpělivost a čas. Konzumace je u nás naopak vždy velmi rychlá.  Výsledný produkt je plný cukru, je dostatečně trvanlivý a snadno vydrží do období pečení vánočních marokánek, perníků a štol. Je to rozhodně lepší, než si přinést z obchodu krabičku brčálově zelených amarounů.

Co budeme potřebovat:


1 x dýni
citróny (2 ks na 1 kg čisté dužiny dýně)
cukr krystal (0,5 kg na 1 kg dýně)
hřebíček, skořice, badyán








Postup:

První den dýni oloupu a dužinu nakrájím na malé kostičky. Kostičky zvážím. Na 1 kg dýně dávám šťávu ze dvou citrónů. To vše zaliji vodou tak, aby byla dýně potopená. Přidám hřebíček, celou skořici a badyán. Hrnec přikryji pokličkou a pro dnešek je hotovo. Semínka rozhodně nevyhazujte, obsahují velké množství zinku. Nechávám je zaschnout na topení.
Druhý den dýni zcedím a zvážím. Pak ji vrátím do hrnce a zasypu cukrem. Někdy se mi podaří zcedit i koření, takže musím zase trochu přidat. To je všechno.
Třetí den dýně plave ve vodě. To je právě kouzlo cukru a jeho působení na dýničku. 

Hrnec přenesu na sporák a vše nechám zhruba 5 minut vařit. Pěkně pod pokličkou dýně počká do dalšího dne.
Čtvrtý den dýni zcedím a usuším v sušičce. První várku se nepokouším ukrýt, sníme ji hned. Ty další dávám do sklenic, které stačí překrýt pergamenovým papírem.











Zkoušela jsem kandovat taky zázvor. Hodí se v období chřipek do čaje, je hned po ruce, takže nemusíte s horečkou běžet nakupovat. Pro tyto účely je lepší nechat zázvor v sirupu a prostě ho zavařit. Používám skleničky od jogurtu, mají tu správnou velikost.

Tajný tip: kandovaný zázvor namáčejte do čokolády. Štiplavost zázvoru zvýrazní chuť čokolády a  naopak -  lahodná chuť čokolády podtrhne štiplavost zázvoru. V každém případě je to bomba!

Žádné komentáře:

Okomentovat