Letos se nám dýně opravdu vyvedly. První plody jsme sklízeli
v červnu, poslední minulý týden.
Může to být tak čtyři roky, co jsem začala experimentovat se semínky. Každé
jaro zaseju několik odrůd a těším se, jak si pochutnáme na tak vychvalované
máslové dýni. Taky špagetová dýně mě láká, chtěla bych ochutnat zeleninové
špagety. Vždycky vyroste odrůda Gigant a několik kříženců, které nelze identifikovat. Hledala jsem rady u
zkušenějších a jejich doporučení jsou vcelku jasná. Jeden druh dýně, pak
vzdálenost 200 m a teprve následně můžu zasít jiný druh. Problém je zřejmě ve
sprašování květů. Vzhledem k velikosti naší zahrádky je tato rada
nepoužitelná. To už bych byla u sousedů. Pravděpodobně to příští rok zase
zkusím.
Kandování ovoce a zeleniny je v domácích podmínkách
docela snadné. Jen to chce trpělivost a čas. Konzumace je u nás naopak vždy velmi
rychlá. Výsledný produkt je plný cukru,
je dostatečně trvanlivý a snadno vydrží do období pečení vánočních marokánek, perníků
a štol. Je to rozhodně lepší, než si přinést z obchodu krabičku brčálově
zelených amarounů.
Co budeme potřebovat:
citróny (2 ks na 1 kg čisté dužiny dýně)
cukr krystal (0,5 kg na 1 kg dýně)
hřebíček, skořice, badyán
Postup:
První den dýni oloupu a dužinu nakrájím na malé kostičky. Kostičky zvážím. Na 1 kg dýně dávám šťávu ze dvou citrónů. To vše zaliji vodou tak, aby byla dýně potopená. Přidám hřebíček, celou skořici a badyán. Hrnec přikryji pokličkou a pro dnešek je hotovo. Semínka rozhodně nevyhazujte, obsahují velké množství zinku. Nechávám je zaschnout na topení.
Druhý den dýni zcedím a zvážím. Pak ji vrátím do hrnce a
zasypu cukrem. Někdy se mi podaří zcedit i koření, takže musím zase trochu
přidat. To je všechno.
Třetí den dýně plave ve vodě. To je právě kouzlo cukru a jeho působení na dýničku.
Hrnec přenesu na sporák a vše nechám zhruba 5 minut
vařit. Pěkně pod pokličkou dýně počká do dalšího dne.
Čtvrtý den dýni zcedím a usuším v sušičce. První várku se nepokouším ukrýt, sníme ji hned. Ty další dávám do sklenic, které stačí překrýt pergamenovým papírem.
Zkoušela jsem kandovat taky zázvor. Hodí se v období chřipek
do čaje, je hned po ruce, takže nemusíte s horečkou běžet nakupovat. Pro
tyto účely je lepší nechat zázvor v sirupu a prostě ho zavařit. Používám
skleničky od jogurtu, mají tu správnou velikost.
Tajný tip: kandovaný zázvor namáčejte do čokolády.
Štiplavost zázvoru zvýrazní chuť čokolády a naopak -
lahodná chuť čokolády podtrhne štiplavost zázvoru. V každém případě
je to bomba!
Žádné komentáře:
Okomentovat