sobota 25. října 2014

Kapr pečený v alobalu


Podzim a výlovy jihočeských rybníků patří k sobě. Loví se prakticky celý říjen a listopad. Jednoznačně doporučuji  zúčastnit se „naživo“. Nejde jenom o to, že si donesete domů čerstvou rybu. Když si přivstanete, budete odměněni pohledem na scenérii ranních mlh nad rybníkem, na rybáře chystající se na první zátah. To je poezie!
Rovnou si můžeme udělat srovnávací studii klimatologického jevu zvaného mlha. Mlhy nad jihočeským rybníkem a mlhy v Anglii na blatech, to je propastný rozdíl. Zatímco ty anglické způsobují těžké podzimní deprese, jihočeské vzbuzují potřebu stát se básníkem. Nebo se alespoň pokusit  zachytit tu krásu foťákem. 






Dluže v požeráku jsou vytažené, voda odtéká výpustí, rybník se pomalu vyprazdňuje. Rybáři na břehu rybníka připravují loďky, kádě, podběráky.








Rybáři mají své vlastní nářečí. Rybník se strojí (připravuje k výlovu), táhne (vypouští), loví se zásadně ryba (v jednotném čísle). To by bylo překvapení, kdyby vylovili jen jednu. Předpokládám, že by z pověrčivosti přešli na množné číslo. Ryba se kesery vydává na řešátka, kde se brakuje. Přeloženo: Ryby se podběráky s krátkou násadou nabírají, předávají do nádob, kde se třídí. Rybáři nepoužívají nářadí, nýbrž nádobí. Český jazyk je barevný a velmi, velmi bohatý.
Rybník je malý, k výlovu není třeba žádných nevodů, ani moderních zařízení jako jsou podložní sítě. Čeho je třeba, to je chlapská síla. Rybáři se boří do bahna, nabírají ryby podběrákem. Je to dřina, rybáři tomu říkají svátek.







Ptám se, co tam letos bude. „To my nevíme, to se teprve uvidí, co vyrostlo.“ Jak přírodě blízké! (Byly tam i štiky.)






Ryby se rozprodávají přímo na místě. 









Zbytek se odváží na sádky, kde se zbavují příchutě bahna v čisté vodě. Jejich maso se prý stává chutnějším.
Jéžiškute! Kapry jsme přinesli domů, za hodinu byly na pekáči. Příchuti bahna jsme si nějak nevšimli. 






Samotné zabití kapra není mou oblíbenou činností.  Mám problém především s očima kapra, jeho pronikavý vědoucí pohled míří až do dušičky. Taky s kousky masa poskakujícími na prkénku. V tu chvíli si nejsem jistá, jestli strčit porce do trouby nebo se ještě pokusit rybu nějak dobít.







Na přípravu kapra pečeného v alobalu potřebujeme opravdu minimum surovin:



kapr
olivový olej
sůl, kmín, rozmarýn







Postup:

Kapra osolím, posypu kmínem, pokladu rozmarýnem. Jednotlivé porce pocákám olivovým olejem a zabalím do alobalu. Peču na nízkém plechu, občas vyteče z balíčků šťáva.

Chuť čerstvé ryby je jednoduše vynikající. O čemž svědčí fakt, že tady nenajdete fotku hotového produktu.  Pečený kapr byl sněden tak rychle, že jsem ho zapomněla vyfotit!


Žádné komentáře:

Okomentovat