sobota 8. listopadu 2014

Perník z celozrnné špaldové mouky



Když přichází listopad s prvními podzimními plískanicemi, je čas na pečení perníku. Začínám totiž přemýšlet o přicházejícím adventu, o vánocích a okamžitě se mi vybaví vůně. Mám kliku, neboť vánoce nemám spojené s dárky, ale s vůněmi. Jedlové větvičky voní lesem, cukroví vanilkou a rozličným kořením, vánoční trhy svařákem. Auto jehličím ještě dlouho. Vloni jsme se rozhodli, že letos bude vánoční stromeček konečně menší. Nebyl, malý a pěkný zřejmě chtějí všichni. Nakonec jsme zase přivezli obříka - vysokého i širokého. Jehličí nejvíc opadává v autě. Nejenže opadává, ale rovnou se zabodne. Vysavač tady moc nepomůže, tak vybírám jehličku po jehličce ještě dlouho po novém roce.
Na depresivní nálady podzimu spolehlivě zabírá vůně dobrého jídla. A tak tedy zamíchám těsto, strčím plech do trouby a za chvíli se všude kolem šíří vůně hřebíčku, kardamomu, skořice, badyánu, anýzu nebo zázvoru.  Večery s  čerstvě upečeným perníkem a dobrou knížkou mě smíří i s kvílícím větrem.  Náš dům stojí na kopci, větru si opravdu užijeme. Taky nám už rozebral střechu. Nemám mu to za zlé, je to živel. 
Perník má nekonečně mnoho variací. Můžete upéct pokaždé úplně jiný, záleží na druhu mouky, množství medu, koření, které si právě vyberete. Třeba špetka pepře dělá divy. Med lze částečně nahradit švestkovými povidly nebo marmeládou. Místo mléka zkuste někdy uvařenou meltu. Někdy přidávám nakrájené sušené švestky nebo nasekanou hořkou čokoládu. Dnes jsem vybrala vlašské ořechy a kandovanou dýni. 

Potřebné suroviny:

400 g špaldové mouky
2 vrchovaté lžíce medu (dávám 4 a vynechávám cukr)
100 g cukru
1 vejce
10 lžic oleje
200 ml mléka
1 lžíce kakaa
nasekané vlašské ořechy, kandovaná dýně
kypřící prášek do perníku (obsahuje i koření, přidávám dle chuti některé z výše jmenovaných)
2 lžíce rumu

Postup:

Tak ten je úplně jednoduchý. Všechny suroviny nasypu do mísy, zamíchám, naliji na plech. Peču na 180° asi 20 minut.
Pak už stačí uvařit si dobrý čaj, obsadit oblíbené kanape s knihou  a perníkem pěkně na dosah. Jo a přikrýt se ovčí dekou.

Žádné komentáře:

Okomentovat