pátek 21. listopadu 2014

Řepánky



Řepánky a taky řepný sirob jsou krajovou specialitkou. Cukrová řepa se svého času pěstovala ve východních Čechách na obrovských lánech. V období sklizně traktory s plnými valníky a přeplněné náklaďáky převážely řípu z polí do cukrovaru. Cestou řepy odpadávaly a my je sbírali podél silnic. Kritickým místem v logistice byla zatáčka u cukrovaru v Hrochově Týnci. Náklon vozů byl tak velký, že se bulvy sypaly ve velkém. Místní sem chodívali najisto. V mnoha domácnostech nastalo období pečení řepánků, tedy buchet plněných cukrovou řepou.
Velmi oblíbenou záležitostí v době mých školních let bývaly exkurze do cukrovaru. Společně s řepou na začátku výrobní linky jsme postupovali dále do útrob obrovské haly. Naše bříška a následně kapsičky se postupně plnily hnědými plátky surového cukru, cukru v hroudách, kostkami a pytlíčky cukru bílého a taky špičkovým výrobkem období socialismu– barevnými cukříky Bridž. Kdyby nám někdo změřil hladinu cukru v krvi poté, co jsme opouštěli brány závodu, pravděpodobně bychom místo domů zamířili do chrudimské nemocnice. Nějak jsme to přežili.








Když už vzpomínám, musím přidat fotografii pro pamětníky. Cukrovar patřil mezi nejmodernější zařízení v zemi. V kritickém roce 2006 byl ve vlastnictví britsko – francouzské společnosti.   










Řetězec kalamitních událostí začal dovozem levného třtinového cukru ze zámoří na evropský trh, pokračoval snížením kvót na výrobu cukru v zemích Evropské uniea následným prodejem kvót výše uvedenou společností do Bruselu. Na konci řetězce můžeme vidět závod srovnaný se zemí.




Do východních Čech se dostanu párkrát do roka. Minulý víkend jsme si krátili cestu propojkou mezi vesnicemi Kunčí - Orel - Kočí. Nevěřila jsem vlastním očím! Typické hromady řepy lemovaly okraje polí. Rázem jsem se vrátila 25 let zpátky. Netřeba si zoufat, zase máme řepánky.
Teď ještě recept na ty naše:

Těsto

1 kg mouky špaldové celozrnné
2 kostky droždí
10 dkg cukru
0,6 l mléka (dle mouky i víc)
10 dkg másla
1 vejce
1 rovnou lžičku soli

Náplň

 2 cukrové řepy
15 dkg máku
mléko
strouhaný perník
2 lžičky skořice
5 ks hřebíčku
2 lžíce rumu
cukr

Postup
Příprava těsta je jednoduchá. Do hrnečku dáme trochu mléka, cukru, droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, přidáme vejce, máslo,sůl a kvásek. Mícháme a postupně doléváme mléko tak, aby těsto bylo vláčné. Těsto necháme kynout a zatím si připravíme náplň.
Cukrovou řepu oškrábeme, nastrouháme a uvaříme doměkka. Mletý mák svaříme v mléce, přidáme strouhaný perník, koření a rum. Po vychladnutí smícháme řepu s mákem. A jsme ve fázi ochutnávání. Ochutnávejte a podle vlastní chuti přidávejte cukr.

Máme náplň i těsto. Teď budeme potřebovat vál, na kterém těsto rozválíme a rádýlkem rozdělíme na čtverce.
Na každý čtverec dejte co nejvíc náplně a buchtu zabalte.














Ještě před pečením vezměte mašlovačku a pěkně každou buchtu potřete rozpuštěným máslem.














 Odvděčí se vám zlatavou barvou. 
















Buchtičky mají nezaměnitelnou chuť a hlavně čarovnou moc. Kdo je ochutná, bude už každý podzim pátrat po řepě.


A jaké  z toho plyne poučení?

Ani cukrovar beznadějně srovnaný se zemí neznamená konec české cukrové řepy.

Žádné komentáře:

Okomentovat